Verwarmen met airco, de lucht/lucht warmtepomp is energie besparen

De gasprijzen lopen hard op, waardoor mensen op zoek zijn naar nieuwe manieren om energie te sparen. Daarbij wilt u natuurlijk niet in de kou zitten. Door te verwarmen met een split airco systeem, kunt u aanzienlijk besparen op uw energierekening. Waarom een lucht-lucht warmtepomp zo’n hoog energierendement heeft, gaan we u in dit artikel uitleggen.

Daikin lucht lucht warmtepomp

Wat is een lucht/lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp wordt in de volksmond vooral split airco genoemd; heel simpel dus. De hedendaagse airconditioningsystemen kunnen namelijk zowel koelen als verwarmen. Door optimaal gebruik te maken van de verschiltemperatuur tussen buiten- en binnenlucht, wordt energie onttrokken, wat voordeel oplevert. Deze wordt in de zomer afgegeven als koeling, maar in de winter als verwarming. Dit gebeurt allemaal dankzij de handige binnenunits.

Offerte aanvragen

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een systeem, dat bestaat uit binnen- en buitenunits. De buitenunit plaatst u op het dak, aan de buitenmuur of zet u ergens op de grond. Het systeem zuigt de buitenlucht naar binnen toe, door middel van een ventilator.

De binnenunit zorgt er vervolgens voor dat de warme, of koude, lucht in de woonvertrekken terechtkomt. Vaak is er één unit binnenshuis nodig, maar er kan ook gekozen worden voor meerdere units. Deze units plaatst u op de vloer, aan de wand of aan het plafond.

Hoe kunt u verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp?

Wilt u uw huis verwarmen met een lucht lucht warmtepomp? De gewenste temperatuur wordt bereikt, doordat koelgas wordt opgewarmd door een compressor. Deze gasstroom koelt de aangezogen lucht af, waardoor de ruimte wordt verwarmd. Wanneer het systeem als airco dienst doet, dan wordt de warmte uit de ruimte onttrokken.

Wat kost een lucht-lucht warmtepomp?

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp is niet zo hoog als u zou verwachten. De installatiekosten zijn, in vergelijking tot andere warmtepompen, vrij laag. Het aansluiten is namelijk relatief snel te realiseren, maar houd wel rekening met enkele factoren, die de prijs kunnen beïnvloeden. Denk aan de eisen van het systeem, zoals het gewenste vermogen. Hoeveel binnenunits wilt u aansluiten en op welke positie?

Het is verstandig om de installatie te laten uitvoeren door een specialist. Wilt u gaan verwarmen met airco, dan liggen de totale kosten tussen de € 3.000,- voor een kleine woonkamer tot € 8.000,- voor een compleet woonhuis inclusief de installatiekosten.

Wat is COP bij een warmtepomp?

Als u een warmtepomp wilt aanschaffen, dan zult u de term ‘COP’ vast zijn tegengekomen. COP staat voor Coefficient of Performance. De COP geeft aan wat de verhouding is tussen de gebruikte energie en de opgewekte warmte. Is er sprake van een relatief hoge COP-waarde, dan werkt het apparaat enorm efficiënt en heeft u in verhouding meer voordeel. Er wordt namelijk minder elektriciteit verbruikt, waardoor u zuinig werkt. 

Een COP 4 betekent dus eigenlijk het volgende. Wanneer u 1 kilowatt verbruikt, dan levert dit 4 kilowatt wamte of koelte op. U vindt deze details in de technische beschrijving van het apparaat, waar u uw zinnen op heeft gezet. Nu u deze waarde weet, kunt u eenvoudig berekenen hoe uw energieverbruik zal zijn. en dus ook wat uw voordeel is.

Verwarmen met airco iets voor u?

Uw huis verwarmen met airco is tegenwoordig geen bijzondere situatie meer. Zowel kunnen koelen als verwarmen brengt een hoge mate van comfort met zich mee. Ook de reactietijd van het systeem is een ware verademing, mits u een kwaliteitssysteem aanschaft. Wij werken met twee A-merken: Daikin & Haier. De warmtepompen van Daikin laten met hun hoge energierendement de concurrentie ver achter zich.

Wat zijn de voor- en nadelen van verwarmen met een airco?

Uiteraard heeft ieder systeem zowel voordelen als nadelen. Aangezien u op het punt staat een belangrijke keus te maken, zetten we alle details even voor u op een rijtje:

Voordelen

  • De lucht-lucht warmtepomp reageert heel snel, waardoor de ruimte gauw op temperatuur is;
  • Het is goedkoper dan verwarmen met gas;
  • De monteur kan in een (halve) dag het complete systeem voor u installeren;
  • Tijdens de hete zomers gebruikt u het systeem ook als airco;
  • Er zijn geen fossiele brandstoffen nodig, dus milieuvriendelijk.

Nadelen

  • Wilt u meerdere ruimtes in huis verwarmen en verkoelen, dan is de investering hoger dan een centrale verwarming;
  • De buitenunit moet wel aangesloten worden, waardoor er een gat in de muur moet worden gemaakt;
  • Enkel het vertrek waar de binnenunit is geplaatst, wordt verwarmd;
  • Sommige systemen zijn hoorbaar, maar dit is afhankelijk van het merk.